12 recepten voor vegetarische en gezonde snacks

Mijn beste vegetarische vriendin ­čśë wil een beetje gezonder eten, maar vindt dat best moeilijk. Dat is het ook. Jeetje, waar je allemaal wel niet op moet letten! En dan mag je eigenlijk ook niet meer naar de supermarkt, want a. het moet vers en b. plastic. En dan heb je nog die labels met voedingswaarden en ohja, macro’s. WTF zijn dat?! I feel you.

Vegetarische en gezonde snacks

Ik ben daar dus wel ingedoken, omdat ik het wilde begrijpen. Maar ik ben nooit begonnen aan elk grammetje afwegen. Ik zorg dat het lekker is, afwisselend, ook niet te ingewikkeld ├ęn verantwoord. Sommige dingen zijn dan wat minder goed, maar dan is het mantra ‘met mate’. Ik heb voor mijn beste vriendin en voor jullie dus wat recepten voor vegetarische, gezonde snacks op een rij gezet. Enjoy!

1. Hummus met rauwkost

Gewoon ouderwets dippen, mmm. Lekker met komkommer of paprika bijvoorbeeld. De hummus is prima vanuit de supermarkt, maar kun je natuurlijk ook zelf maken:

  • 250 gr kikkererwten (gekookt)
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 2 teentjes knoflook
  • Citroen
  • Olijfolie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Snuf paprikapoeder

De hummus moet glad worden, dus gebruik een keukenmachine, blender of staafmixer. Doe de kikkererwten, de tahin, de geperste knoflook en komijnpoeder in de kom. Pers de citroen en voeg het sap toe. Als laatste voeg je vier eetlepels olijfolie en een beetje paprikapoeder toe. Hoe meer paprikapoeder, hoe pittiger.

2. Magere kwark met granola of fruit

Goede eiwitten en extra lekker met granola of fruit. Ik schreef eerder een recept over zelf granola maken! Ook wel eens lekker voor de afwisseling: wat rauwe noten en chiazaad!

3. Maïswafel met pindakaas

Ik vind ma├»swafels zelf lekkerder dan rijstwafels, maar dat is persoonlijk. Lekker met een dun laagje pindakaas, en goed vullend! Zelf pindakaas maken doe ik niet, ik haal ‘m in een potje. Het beste kun je gaan voor een ‘biologische’ pindakaas, bijvoorbeeld van ‘nuts about nature’. Kun je ook zien aan de ingredi├źntenlijst: 100% pinda.

4. Bananenbrood

Super makkelijk om te maken en gezond. Ook makkelijk in te vriezen, dus je kunt best een heel brood bakken:

  • 3 bananen
  • 3 eieren
  • 150 gr meel wat je lekker vindt, bijvoorbeeld amandel of spelt
  • 60 gr dadels OF 2 eetlepels honing
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snuf zout
  • EN iets wat je lekker vindt: handje ongebrande noten, 50gr pure chocolade, 120gr blauwe bessen, 30gr kokosrasp of flakes

De combi’s blauwe bessen en chocolade of chocolade en kokos zijn bijvoorbeeld superlekker! Noten doe ik er vaak ook wel door, lekker krokant! Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix alle ingredi├źnten in een blender of met een staafmixer door elkaar (hoeft niet helemaal fijn). Vet een cakeblik in en doe daar je beslag in. Bak je bananenbrood in ongeveer 55 minuten gaar.

5. Popcorn

Helemaal niet slecht, zeker niet als je het zelf maakt!

  • Pofma├»s
  • Olijfolie
  • Kookpan met glazen deksel (of je moet goed luisteren)

Verwarm een beetje olijfolie in de pan. Doe een handje pofmaïs in de pan, schudt even zodat de maïs goed in de olie rolt. Doe de deksel op de pan. Als de eerste popt, zet dan het vuur wat lager, anders verbrandt de popcorn snel. Als het poppen gestopt is, haal dan de pan meteen van het vuur. Een snufje zout -met mate- mag natuurlijk.

6. Cherrytomaatjes met h├╝ttenk├Ąse

Super lekkere combinatie, zeker met een beetje peper erover. Halveer bijvoorbeeld de tomaatjes en smeer de h├╝ttenk├Ąse op de platte kant.

7. Rijstwafel reep met cacao en noten

Mmm deze vind ik verslavend, en nog gezond ook! Je kunt ze lang bewaren in de koelkast.

  • 3 rijstwafels
  • 30gr havermout
  • 40gr ongezouten noten (ik vind pistache het lekkerst, maar je kunt ook gewoon wat noten mengen)
  • 3 eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 50gr pure chocola

Kook wat water in de waterkoker en doe een klein laagje in een (tupperware) bak. Zet daar een kleiner bakje in met de pindakaas en ahornsiroop, zodat dat wat vloeibaarder wordt. Verkruimel de rijstwafels en doe hier de havermout en noten bij. Voeg dan de pindakaas en ahornsiroop aan dit mengsel toe. Smelt de chocola in een kookpannetje en roer alles door elkaar. Bekleed een bakje met bakpapier en schep hier het mengsel in. Druk het goed aan en laat het 20 minuten opstijven in de koelkast. Snij er daarna reepjes van.

8. Olijven

Geen recept, maar wel lekker! En gezond, dus smullen maar!

9. Smoothie

Superlekker, gezond en het doet ons lekker wegdromen naar de zomermaanden, toch? Mix bijvoorbeeld een banaan met een avocado en wat dadel. Of mango, kiwi met peer. En dan een beetje melk of yoghurt, wat het natuurlijk een smoothie maakt. Laatst dronk ik er een met mango, spinazie, banaan en sinaasappel; ook jummie!

10. Ongezouten noten

Easy-peasy! ‘t Liefst ook nog ongebrande. Dan scheelt het weer per noot hoe vet ze zijn, maar als je ze (mantra) -met mate- eet, komt het goed. Het beste kun je kiezen voor amandelen, pistachenoten of walnoten. Maar een mixje is ook altijd lekker natuurlijk.

11. Eiwitshake

Zeker voor de sporters onder ons, zijn eiwitshakes erg goed voor de spieren! Maar het is ook gewoon een gezonde shake die lekker vult. Ik drink het liefst de eiwitshakes van Body&Fit, in de smaak vanille!

12. Wortelreep met kokosrasp

Een soort gezonde worteltaart, maar dan anders ­čśë Lekker vullend!

  • 125gr wortel (sneaky tip: koop ze alvast ‘julienne’; gesneden in reepjes)
  • 60gr havermout
  • 80gr dadels
  • 80gr walnoten
  • 1,5 eetlepel honing
  • halve theelepel kaneel
  • snufje nootmuskaat
  • 10gr kokosrasp

Mix alles behalve de kokosrasp door elkaar. Met een keukenmachine of staafmixer, of al roerend (snijd dan de dadel en walnoten een beetje klein). Doe het mengsel in een bakje met bakpapier en druk aan. Strooi als laatste de kokosrasp erover, en zet 45 minuten in de koelkast. Snij er daarna reepjes van.

Vergeet niet dat je altijd bijvoorbeeld een spelt- of volkoren boterham of cracker kunt pakken met wat beleg. Bijvoorbeeld met hummus en plakjes komkommer of h├╝ttenk├Ąse en wat gehalveerde tomaatjes. Geniet ervan!

Tessa

Tessa is de oprichter van Hunger for Life. Een van haar grootste passies is sporten, naast filmen en bloggen. Ze houdt van lekker gezond eten en reizen. Ze mediteert graag en blogt ook over mindset en mindfulness.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *