Faalangst oefeningen voor volwassenen

Faalangst wordt gezien als iets wat vooral voorkomt bij kinderen. Ouders en leraren kunnen hun kinderen of leerlingen daar mee helpen. Maar mijn generatie kan moeilijk de hele tijd hulp van papa en mama vragen. Ja, je leest het goed, veel mensen van mijn generatie -the millenials- hebben ook last van faalangst. Ik denk dat als ik het anders voor je verwoord, je het ook wel herkent.

Faalangst voor volwassenen

  • Perfectionisme.
  • De lat veel te hoog leggen.
  • Jezelf of je werk of je succes of je relatie vergelijken met anderen.
  • Geen ‘nee’ kunnen zeggen.
  • Je beter, gelukkiger of blijer voordoen dan dat je je echt voelt; op social media of in het echt.

Dit heeft volgens mij allemaal te maken met angst om te falen. Ik heb wat oefeningen bedacht om van faalangst af te komen, of er een manier voor te vinden om er mee om te gaan.

Oefening 1: deel je angst met iemand.

Dat kan een dierbare zijn, of een collega. Mocht je dat vervelend vinden; schrijf het op. Door zelf te beschrijven waar je bang voor bent, en wat er in je om gaat als je die angst voelt, leert dat je al heel veel. Soms klinkt het hard op, of als je het opschrijft, eigenlijk heel gek dat je die angst voelt. Of begrijp je beter waarom je die angst voelt.

Oefening 2: bereid je goed voor.

Faalangst bij volwassenen is vaak aanwezig bij situaties die nieuw voor je zijn, of veel voor je betekenen. Door je zo goed mogelijk voor te bereiden op deze gebeurtenissen, kan de angst al iets afnemen. Denk daarbij aan wat er in deze situatie van jou verwacht kan worden, en bedenk hoe je dat aan kunt pakken. Bereid je daarnaast ook voor op dingen die anders kunnen lopen, of in jou ogen ‘mis’ kunnen gaan. Maar bereid je voornamelijk voor op alles wat goed kan gaan, en wat voor jou de beste afloop is, en focus je daar op!

Oefening 3: bekijk het van een afstandje.

Angst om te falen kan met je op de loop gaan. Als ik het op mezelf betrek, kan ik mezelf heel goed gek maken met negatieve gedachten. Gedachten over situaties of uitkomsten die nu nog helemaal niet aan de orde zijn. Daar kun je gemakkelijk vanaf komen door in het ‘nu’ te zijn. Wat is nu gaande; waarschijnlijk nog niets.

Een andere manier om de situatie realistisch te bekijken, in plaats van vanuit een emotioneel standpunt, is door het van de andere kant te bekijken. Welke mensen zijn betrokken? Hoe zullen die naar de situatie toeleven? Ook zo zenuwachtig over hun eigen presteren? Is dat nodig?

Oefening 4: je bent genoeg.

Je bent nu goed voorbereid, zo goed als jij mogelijk acht. Dat is goed genoeg! En zo niet, dan niet. Dan is daar ook een reden voor, en is het vast een mooie les.

Oefening 5: Chill

Vind je het soms nog moeilijk om je zenuwen of angst onder controle te houden? Dat is ook niet erg, dat kan een hele fijne drijfveer zijn! Mocht je er toch last van ervaren, wissel je voorbereiding af met ontspanning! Ga tussendoor sporten of wandelen, of andere activiteiten doe die jou kunnen inspireren of afleiden. Of lees mijn blog over je zenuwen de baas: 5 tips.

Tessa

Tessa is de oprichter van Hunger for Life. Een van haar grootste passies is sporten, naast filmen en bloggen. Ze houdt van lekker gezond eten en reizen. Ze mediteert graag en blogt ook over mindset en mindfulness.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *