Yoga mat kopen: waar op letten?

Ruim een jaar geleden deed ik nog helemaal niet aan yoga, pilates of Bodybalance. Inmiddels heb ik vier yoga matten versleten! Ik bevind me dus in de perfecte positie jou te adviseren over het kopen van een yoga mat, en waar je dan op moet letten. Want een mat is toch een mat, zou je zeggen? Niet dus! Er is ontzettend veel keus in materiaal, kwaliteit, prijs en kleur. Ik vertel je hieronder waar je het beste op kunt letten bij het kopen van een yoga mat.

Waar moet je op letten bij het kopen van een yoga mat?

Kies een yoga mat met een antisliplaag

Mijn eerste mat was er een die mee bewoog. Niet heel fijn bij een yoga mat. Het was een hele dikke, maar niet stevige mat. Hij bleef niet goed plat op de grond liggen en gleed weg bij sommige oefeningen. Kijk dus goed naar het materiaal bij het kopen van een yoga mat, en nog belangrijker, een antisliplaag op de mat. Een goed voorbeeld is deze yoga mat van Stanno.

Check het materiaal van de yoga mat

Een goede yoga mat is van schuimplastic gemaakt. Dit kan ‘foamed pvc’ zijn of ‘foamed rubber’, ‘tpe’ wordt ook wel eens als omschrijving gebruikt. Als je het belangrijk vindt dat de yoga mat ecologisch is, is een mat van natuurrubber een goede keus. Aan elke mat komt echter een fabrieksproces en dus bewerking te pas, dus helemaal ecologisch is een yoga mat waarschijnlijk nooit.

Kies de juiste dikte van de yoga mat

Veel oefeningen in yoga vereisen dat je op je knieën steunt. Bij een dunne yoga mat kan dit pijnlijk zijn. Ook als je de yoga mat voor andere oefeningen dan yoga wilt gebruiken, is het fijn als de mat wat dikker is ter bescherming van je gewrichten. Check dus ook of de mat lekker dik is, bijvoorbeeld deze yoga mat van Body & Fit shop van 1 centimeter dik. Bij meer dynamische yoga met veel evenwichtsoefeningen kun je beter kiezen voor een iets dunnere mat, bijvoorbeeld van 5 millimeter. Ik heb gekozen voor een dikke yoga mat, waarbij ik met evenwichtsoefeningen naast mijn mat ga staan.

Kies een tas of draagriem bij de yoga mat

Een dikke yoga mat is vaak ook iets zwaarder. Maar met een handige draagriem of tas is dat geen probleem. Hiermee kun je je yoga mat makkelijk meenemen naar de sportschool, het park of het strand. Hoewel deze tassen of draagriemen ook los verkrijgbaar zijn, is het slimmer om een setje te kopen. Dan weet je zeker dat je yoga mat erin past.

Kies de beste kleur voor de yoga mat

Yoga matten zijn er tegenwoordig in alle kleuren van de regenboog. Check of je een yoga mat wilt die altijd matcht met je yoga-outfit; dan zul je waarschijnlijk moeten kiezen voor een effen kleur yoga mat. Kies je liever voor een hysterische, gezellige of vrolijke mat, zijn er heel veel yoga matten met verschillende printen verkrijgbaar. Bedenk of je met zo’n vrolijke mat last zult hebben van afleiding of dat dat voor jou niet uitmaakt.

Check de prijs van de yoga mat

Voor een kwalitatieve yoga mat, eventueel met draagriem of tas, moet je denken aan een prijs tussen €20 en €40. Natuurlijk zijn er goedkopere en ook veel duurdere yogamatten verkrijgbaar. Probeer dan bovenstaande punten af te vinken wanneer je besluit een yoga mat te kopen!

Tessa

Tessa is de oprichter van Hunger for Life. Een van haar grootste passies is sporten, naast filmen en bloggen. Ze houdt van lekker gezond eten en reizen. Ze mediteert graag en blogt ook over mindset en mindfulness.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *